América Latina
HET LEVEN EN DE VEILIGHEID VAN SOCIALE LEIDERS IN DE ZUIDELIJKE REGIO BOLIVAR-COLOMBIA IS ERNSTIG IN GEVAAR.

HET LEVEN EN DE VEILIGHEID VAN SOCIALE LEIDERS IN DE ZUIDELIJKE REGIO BOLIVAR-COLOMBIA IS ERNSTIG IN GEVAAR.

Dringende actie

 22 april 2024. Nexus Mensenrechten doet een dringende oproep aan de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en multilaterale instellingen om op te komen voor de mijnwerkers- en boerengemeenschap en haar sociale leiders in de zuidelijke regio van Bolivar, die worden gestigmatiseerd, vervolgd en vermoord te midden van een opmars van paramilitaire groepen die zichzelf identificeren als “Clan del Golfo”.

De moord op sociaal leider Narciso Beleño, voorzitter van de Federación Agrominera del Sur de Bolívar, op zondag 21 april in de gemeente Santa Rosa del Sur, departement Bolívar, Colombia, is de laatste in een reeks gebeurtenissen. Opvallend is de paramilitaire belegering van het dorp Micoahumado in de gemeente Morales, die al meer dan 8 dagen aan de gang is. Gedurende deze periode hebben paramilitaire groepen verschillende dorpelingen gedood en ontvoerd, waardoor een deel van de bevolking gedwongen werd te verhuizen en hun huizen en bezittingen moest achterlaten. Er zijn ook invallen geweest in de gemeente Norosí in Bolívar.

Nexus Human Rights wil de eisen van de boeren en mijnwerkers ondersteunen:

Zij eisen dat de Colombiaanse strijdkrachten optreden om een einde te maken aan de paramilitaire inval in deze regio, die al iets meer dan een jaar aan de gang is. De boeren en mijnwerkers klagen de “Fuerza de Tarea Marte” van het Colombiaanse leger aan omdat ze geen maatregelen treffen om de paramilitaire misdaden een halt toe te roepen.

 Ze doen een dringend oproep aan de Eenheid voor Nationale Bescherming (UNP) om maatregelen te nemen ter bescherming van de sociale leiders van deze regio, die om bescherming hebben gevraagd maar deze tot nu toe niet hebben gekregen.

 De boeren en mijnwerkers gemeenschappen vragen ook om een hooggeplaatste overheidsmissie naar het gebied te zenden om te verifiëren en te onderzoeken wat er in de regio gebeurt en om een einde te maken aan de voortdurende paramilitaire inval.

 Tot slot eisen ze dat het Openbaar Ministerie de moord op de leider Narciso Veleño onderzoekt en opheldering verschaft over de motieven en verantwoordelijkheden in deze verschrikkelijke gebeurtenis.

We vragen u om dit eisenpakket naar de volgende instellingen te sturen:

 President van de Republiek: Dr. Gustavo Petro Urrego : contacto@presidencia.gov.co

 Minister van Defensie: Dr. Iván Velásquez Gómez : Usurarios@mindefensa.gov0co

 Minister van Binnenlandse Zaken: Dr. Luis Fernando Velasco serviciociudadano@mininterior.gov.co

 Procureur-generaal van de Republiek: Dr. Luz Adriana Camargo ges.documentalpqrs@fiscalia.gov.co

 Minister van Landsverdediging: Dr. Iván Velásquez Gómez usuarios@mindefensa.gov.co

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *